Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον απολογισμό της περιφερειακής αρχής Κρήτης

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον απολογισμό της περιφερειακής αρχής Κρήτης:

Επανάληψης μιας χιλιοπαιγμένης παράστασης εικονικής πραγματικότητας ήταν ο απολογισμός της περιφερειακής αρχής για το 2023, στο περιφερειακό συμβούλιο στις 14 Μάρτη. Οι αναφορές της περιφερειακής αρχής στην «ανθρώπινη και κοινωνική ευημερία», είναι χοντροκομμένο ανέκδοτο μπροστά στα προβλήματα των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων και της νεολαίας δηλ. της μεγάλης πλειοψηφίας  των  Κρητικών.

Η περιφερειακή αρχή δε μπορεί να φέρει στα μέτρα της προπαγάνδας της την πραγματικότητα και να εξαφανίσει τα προβλήματα του κρητικού λαού,  στην όξυνση των οποίων έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. 

Είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης, πρωτοστατεί στη λήψη και εξειδίκευση των όποιων αντιλαϊκών κεντρικών κατευθύνσεων και θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν ποιος ωφελείται από τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της περιφερειακής αρχής, ο κρητικός λαός ή οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αναφέρθηκε τόσο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, όσο και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Βρύσαλης και Νίκος Μανουσάκης. Ειδικότερα: 

  • Για την Πολιτική Προστασία όχι μόνο δεν υπάρχει σχεδιασμός έργων που να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και τη λαϊκή περιουσία, αλλά ούτε καν οι ζημιές από τις καταστροφές των προηγούμενων χρόνων δεν έχουν αποκατασταθεί. Τα ίδια τα γεγονότα (σεισμός στο Αρκαλοχώρι, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ.) απέδειξαν στην πράξη ότι η πολιτική που στηρίζει η Περιφέρεια, όχι απλώς είναι αδιέξοδη, αλλά και επικίνδυνη σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Οι ανάγκες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας πετσοκόβονται, ώστε το δημόσιο χρήμα, τα ποσά από το ΕΣΠΑ και από το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθύνονται στο κεφάλαιο, στην εξασφάλιση της επιχειρηματικής κερδοφορίας. 

Η απαρίθμηση ορισμένων ανεπαρκών έργων και υποδομών  δεν μπορεί να καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις στην Κρήτη. Να θυμηθούμε τα ρέματα που στην Κρήτη είναι ακόμη σε επίπεδο ανάθεσης ή εκπόνησης μελετών, να θυμηθούμε ποια είναι η κατάσταση από 2019 μέχρι σήμερα στα Χανιά, αντίστοιχα στη Χερσόνησο, το Αρκαλοχώρι,  τη Σητεία, κ.α.

  • Για την επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης που σημαίνει στήριξη από την περιφερειακή αρχή, διευκόλυνση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε κάθε βουνοκορφή και φωτοβολταϊκών σε κάθε κάμπο, βαθύτερη εμπλοκή στους ενεργειακούς-πολεμικούς σχεδιασμούς ΕΕ- ΗΠΑ- ΝΑΤΟ, μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, αλλαγή χρήσης γης και καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των ομίλων, σε βάρος του δικαιώματος του λαού για φτηνό ρεύμα.
  • Η ανάπτυξη στον τουρισμό που, με όλους τους τρόπους, στηρίζει η περιφερειακή αρχή σημαίνει υπέρογκα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν με όλο και χειρότερους όρους και οι μικροεπαγγελματίες του κλάδου φυτοζωούν μπροστά στα μεγαθήρια που φυτρώνουν σε όλη την Κρήτη, ενώ αυτοί δουλεύουν όλη μέρα για ένα κομμάτι ψωμί.
  • Η ΚΑΠ της ΕΕ που προωθεί η περιφερειακή αρχή οδηγεί στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, με ωφελημένους τους εξαγωγείς, τα σούπερ μάρκετ, τους ξενοδόχους, τους επιχειρηματίες μεγαλοαγρότες.
  • Η περιφερειακή αρχή αποδέχεται την περιστολή των προσλήψεων και την πολιτική των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ανακύκλωσης της ανεργίας και προωθεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας με τους αναπτυξιακούς οργανισμούς ΑΕ. Προωθεί την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με αντικατάσταση των μονίμων υπαλλήλων από τους αναλώσιμους των αναπτυξιακών οργανισμών.
  • Για την εξυπηρέτηση των ομίλων : Με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της περιφέρειας και δημάρχων, προχώρησε η μεθόδευση της ΝΔ και των προκατόχων της για την παράδοση σε μονοπωλιακούς ομίλους, της πρώην βάσης των Γουρνών, το «μικρό Ελληνικό» όπως λένε, κόντρα στις διεκδικήσεις των κατοίκων της περιοχής.  
  • Το ίδιο ισχύει και για τον ιδιωτικό ΒΟΑΚ, το ιδιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλλι κτλ.
  • Ταυτόχρονα, η περιφερειακή αρχή δεν έχει καμία δυσκολία να είναι συνδαιτυμόνας με τα γεράκια του ΝΑΤΟ. Παίζει με τη φωτιά, εφησυχάζει τον κρητικό λαό με το αφήγημα περί προστασίας της χώρας και του λαού μας, ενώ το ΝΑΤΟ αποτελεί την κύρια πηγή ανασφάλειας, ενώ  η Σούδα και ολόκληρη η Κρήτη μετατρέπεται σε Νατοϊκό ορμητήριο και μαγνήτη αντιποίνων.
  • Στον απολογισμό της περιφερειακής αρχής εξαφανίστηκε η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας, όταν μάλιστα όλο το νησί είναι στο πόδι γι’ αυτό με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εξαφανίστηκε η εξελισσόμενη και βίαιη μετατροπή του ΕΣΥ σε μια εκτεταμένη επιχείρηση αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων με επιχειρηματική λειτουργία, στην οποία ο κρητικός λαός είναι απέναντι. 
  • Λέει η διοίκηση της περιφέρειας  ότι δεν είναι κυβέρνηση, δεν είναι αρμόδια για μια σειρά προβλήματα που απασχολούν την πλειοψηφία της κοινωνίας. Αυτό απαντά σε Επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης,  που βάζουν στο επίκεντρο σημαντικά κοινωνικά προβλήματα.  Κρύβει, όμως,  ότι είναι επιλογή της  να συμφωνεί και να στηρίζει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Να ακολουθεί  τον δρόμο ανάπτυξης με κριτήριο τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η αιτία και το πλαίσιο που δημιουργούνται νέα και οξύνονται τα προβλήματα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική οι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τη χρονιά που πέρασε, στήριξαν στην πράξη όλα τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες λαού της περιοχής για ουσιαστικά μέτρα απέναντι στην ακρίβεια, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.  Στήριξαν  ένα μαχητικό πλαίσιο διεκδίκησης, μέσα και κυρίως έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις Επιτροπές, με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Το έργο της «ανάπτυξης για όλους» που προσπαθεί να «ανεβάσει» η περιφερειακή αρχή δεν κόβει πλέον εισιτήρια…  Δεν είμαστε όλοι στην Κρήτη το ίδιο ! 

Υπάρχει η Κρήτη μιας χούφτας παράσιτων κι αυτοί που τους υπηρετούν, προηγούμενοι και τωρινοί στις κυβερνήσεις, εκπρόσωποι τους στο τοπικό κράτος, με τους κολαούζους τους στο εργατικό κίνημα, που όλοι μαζί ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες της ΕΕ,  ενάντια στον λαό. 

Και από την άλλη είναι η Κρήτη της δουλειάς, της ανεργίας, του μεροκάματου, του μικρομάγαζου, του αγώνα για βιοπορισμό των μικρομεσαίων αγροτών, των λαϊκών οικογενειών που ο μισθός φτάνει το πολύ μέχρι τις 12 του μήνα, με αποτέλεσμα να στερούνται βασικές ανάγκες.  Είναι η Κρήτη της νεολαίας που μάχεται για δωρεάν δημόσια παιδεία, του λαού που αντιστέκεται στις αντιλαϊκές πολιτικές.  

Μ’ αυτή την Κρήτη είναι οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».  Όντως ο λαός της Κρήτης μπορεί ! Μπορεί να οργανώσει την πάλη του για τις σύγχρονες ανάγκες του. Η δύναμη του λαού όταν το παίρνει απόφαση είναι πραγματικά ανεξάντλητη, ασταμάτητη! Σε αυτό τον  δρόμο του αγώνα οι κομμουνιστές δίνουμε και θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί